Collegae
Als koopvaarder en als militair kwam hij vele bekende tijdgenoten tegen. Zowel landgenoten als Engelsen, Fransen, ea, die op enig moment tegenstander en vervolgens medestander waren. Door zijn a-politieke en bescheiden houding kon Michiel het met de meesten goed vinden. Een uitzondering vormde misschien wel Cornelis Tromp.
In de documenten onderaan deze paragraaf zijn de belangrijkste personen in zijn leven nader uitgewerkt. Welke rol zij speelden is eveneens terug te vinden in de diverse zeeslagen. De belangrijkste personages zijn diegenen die een rol speelden tijdens zijn laatste benoeming als opperbevelhebber van de vloot.
Met het oog op de ontwikkelingen met Engeland hadden de admiraliteiten en de Staten-Generaal rond de jaarwisseling 1664/65 de rangen en standen van ’s lands vloot kritisch bekeken. Dit leidde tot een groot aantal promoties. De Ruyter, Meppel, Johan Evertsen, Kortenaer en Stellingwerff werden tot luitenant-admiraal, de hoogste rang bij de marine, benoemd. Tijdens de slag bij Lowestoft, op 13 juni 1665, sneuvelden behalve Van Wassenaer van Obdam, ook Kortenaer en Stellingwerff. De hierdoor ontstane vacatures werden opgevuld met de benoeming tot luitenant-admiraal van Cornelis Tromp, Cornelis Evertsen de Oude en Tjerk Hiddes de Vries.
Probleem was echter wie nu opperbevelhebber moest worden. Het was algemeen bekend dat Cornelis Tromp meende dat hij de enige was die deze functie toekwam. De Staten van Holland, en vooral Johan de Witt, drongen er bij de Staten-Generaal op aan om voor Michiel te kiezen. Op 11 augustus 1665 viel dit besluit en werd hij tot opperbevelhebber van ’s lands vloot benoemt: Luitenant-Admiraal Generaal van Holland en West Friesland.
Documenten & Links
-
Alle hoofdrolspelers op een rij
Het is haast onvoorstelbaar hoeveel geniale persoonlijkheden de Gouden Eeuw heeft opgeleverd. Maar hier zijn ze dan. Als iemand de moeite wil nemen een logische volgorde aan deze eindeloze rij namen te geven, graag.
-
FR Abraham Duquesne
Leerling, geloofsgenoot en regelmatig tegenstander is hij uiteindelijk de admiraal van de Fanse vloot in de slag waar Michiel het leven laat. Hij stuurt twee fregatten mee om de Eendragt te begeleiden.
-
FR Jean d'Estrées
Diverse zeeslagen tegen Michiel heeft hij gevoerd. Maar zelfs op Wikipedia heeft hij geen eigen pagina.
-
NL Adriaen Banckert
Banckert kwam ook uit Zeeland en genoot groot vertrouwen van Michiel. Hij kreeg veel bevoegdheden zelfstandig te handelen. Diverse keren heeft dit tot een overwinning geleid.
-
NL Auke Stellingwerf
Noord Nederlandse vlootvoogd voor de admiraliteit van Friesland. Kwam bij Lowestoft om gelijk met van Wassenaer Obdam.
-
NL David Vlugh
Het einde kwam voor David gedurende de Eerste Slag bij Schooneveldt. Vlugh liet hierbij het leven, evenals zijn schoonvader, Volckert Schram.
-
NL David Vlugh nieuwsbrief de Wester
26 september 1623 - 7 juni 1673
-
NL Egbert Kortenaer
Tijdens de Slag bij Lowestoft had Kortenaer het bevel over de voorhoede en was tweede in bevel. Hij sneuvelde op de Groot Hollandia toen een kanonskogel zijn heup trof.
-
NL Enno Doedes Star
Begonnen als kapitein in konvooidienst betoonde hij zich vanaf de Tweede Engelse Oorlog en ver daarna zeer dienstbaar en nuttig. Beleefde zijn gloriedagen onder Michiel tijdens de Tocht naar Chatham en het Rampjaar 1672-1673.
-
NL Evertsen de Jonge, Cornelis
Een van de telgen uit deze zeemansfamilie. Diverse schepen zijn naar deze familienaam genoemd.
-
NL Evertsen de Jongste, Cornelis (Keesje de Duivel)
Tweede zoon van Cornelis (de Oude), onderscheidde zich in april 1665 als kaperkapitein in een gevecht tegen Engelsen koningsschepen. Als vlootvoogd kwam hij niet uit de verf...
-
NL Evertsen de Oude, Cornelis
Cornelisz Evertsen de Oude stamt uit een roemrijk Zeeuws geslacht waarin 13 personen een rol speelden in de Nederlandse maritieme geschiedenis. Doeke Roos schreef hierover: "Twee Eeuwen Varen en Vechten"
-
NL Evertsen Johan
Vanaf de Watergeuzen weet de familie Evertsen onze belangstelling twee eeuwen vast te houden. De rol van Johan hierin is niet gering.
-
NL Gerard Callenburg
Hij was een typisch product van de leerschool zoals de Ruyter die op de vloot gemaakt had en volgde zijn grote leermeester op de voet.
-
NL Isaac Sweers
Kwam niet voort uit zeevaarders, maar regenten. Laat het leven tijdens Slag bij Kijkduin in 1673.
-
NL Jacob Benckes
In 2018 uitgekomen boek over deze vergeten zeeheld. Geen biografie, maar een bescheiden levensloop op basis van enkele schilderijen en zakelijke documenten.
-
NL Jacob van Heemskerck
Wordt gezien als de eerste zeeheld in een roemruchte lijn. Heeft nu veel bekendheid door zijn aandeel in "Nova Zembla" met Willem Barentszoon.
-
NL Jacob van Wassenaer van Obdam
Als landmacht kolonel was hij dé "paarse" oplossing voor het opvolgingsdilemma, dat de dood van Maarten Tromp gaf. Na de lucht in gevlogen te zijn volgde Michiel hem op.
-
NL Jan de Haen
Een ongemakkelijk mens met onbekende voorgeschiedenis. Hij neemt het over na Michiels dood, maar komt zeer kort daarna zelf om bij Palermo.
-
NL Jan van Brakel
Speelde een cruciale rol tijdens Chatham door een foutje te willen corrigeren. Maar of het ook zo gegaan is wordt tot op de dag van vandaag onderzocht.
-
NL Jan van Galen
Begon als commerciële piratenjager, was net als Michiel niet écht te spreken over de marine. Hij liet zich er wel toe verleiden onder voorwaarden. Uiteindelijk werd hem ook een been afgeschoten. Veel overeenkomsten met Michiel.
-
NL Johan de Liefde
Als persoonlijke vriend van Michiel en Anna zal het beide plezier hebben gegeven, dat Johan degene is die de Royal Charles uit Chatham meenam. Maar dat die vriendschap niet alleen daarop was gebaseerd is duidelijk.
-
NL Johan de Witt
Anna van Gelder was goed bevriend met Johan's vrouw. Maar ook Michiel zal de stoïcijnse staatsman gemogen hebben. De originele versie van de Tocht naar Chatham (naar Londen) komt uit zijn koker. Dat Engel de Ruyter een rol speelt in zijn dood is intrigerend.
-
NL Johan Zoutman
Geen tijdgenoot, maar misschien wel de laatste in een rij van beroemde admiraals. Hanteerde veel van de methodes en technieken van zijn voorgangers, waaronder herkenbaar die van Michiel.
-
NL Joseph van Ghent
Oprichter van het Korps Mariniers namens Michiel de Ruyter (idee) en Johan de Witt (geld)
-
NL Joseph van Ghent, Handreiking Domkerk 2-2016
Achtergrond & verhaal kranslegging 10-12-'15: 350 jaar Korps Mariniers, waarvan Joseph 1e commandant was. Door R. Helsloot, Educatieve Dienst Domkerk Utrecht
-
NL Nes, Aert van
Artikel Dr P.G. Vonk. Van Nes was een goede vriend van Michiel en heeft hem enkele malen vervangen als vlootvoogd. Hij ligt begraven in het hoogkoor van de Grote Kerk te Rotterdam.
-
NL Nes, Jan van
Kwam uit een écht zeevaardersnest. Zowel zijn vader als broer dienden bij de marine. Jan maakte zich verdienstelijk in zowel de Tweede als de Derde Engelse oorlog.
-
NL Piet Heyn
De Zilvervloot is waarvan men hem kent. Dat hij meer in zijn mars had wordt in dit artikel wel duidelijk. Dat hij van de hoogste rang niet lang heeft kunnen genieten is spijtig te noemen. Gebaseerd op artikel van drs T. van Gent.
-
NL Pieter de Bitter
Verkeerde veel in de Oost voor de VOC. Met een retourvloot raakte hij klem bij Noorwegen en moest door Michiel ontzet worden toen deze terugkeerde van zijn "rondje Atlantische Oceaan"..
-
NL Tjerk Hiddes de Vries
Tjerk Hiddes was een beroemde Friese admiraal. Hij is het boegbeeld van de roemruchte, nautische geschiedenis van Harlingen. Wist je dat Michiel de Ruyter een portret van de, tijdens de Tweedaagse Zeeslag gesneuvelde de Vries had hangen in zijn voorkamer?
-
NL Tromp, Cornelis
Op grond van de grote verdiensten van zijn vader, was de jonge Tromp niet onopgemerkt gebleven, maar hij bleek zelf ook een persoonlijkheid en een kundig zeeofficier. Alleen beetje eigenwijs...
-
NL Tromp, Maarten H, Profielwerkstuk
Als afstammeling van Maarten Tromp heeft Gijs Weijenberg dit profielwerkstuk opgesteld en gepresenteerd. Hij biedt deze informatie aan "ter leering ende vermaeck"
-
NL Tromp, Maarten Harpertszoon
Voorganger van Michiel en enige andere admiraal die de bijnaam Bestevaer van zijn bemanning kreeg. Verliest al vroeg in de Eerste Engelse Oorlog het leven. Maar Michiel vindt zichzelf "gansch onbekwaem" hem op te volgen.
-
NL Volckert Schram
Weinig bekend over zijn begintijd. Veel ingezet in de Oost. Zijn schoonzoon David Vlugh en hijzelf komen om op dezelfde dag tijdens de Eerste Slag op Schoonveldt.
-
NL Witte de With
Mocht het na een verloren slag overnemen van Maarten Tromp, maar verbruidde de kans. Zijn persoonlijkheid liet te wensen over. Bemanningen, maar ook collegae, wilden vaak niet voor of met hem werken. Kwa "kort lontje" had hij er helemaal géén.
-
UK Edward Montagu
Een landmacht Generaal die telkens moest kiezen voor of tegen de monarchie. Na een keuze voor de laatste komt hij om bij Solebay als hij zijn schip niet wil verlaten.
-
UK George Ayscue
Maakte een bliksemcarriere in de Engelse marine. Leerde Michiel vermoedelijk kennen toen deze in Dublin werkte. Ayscue had regelmatig last van zijn Koningsgezinde keuzes die hem in het gevang lieten belanden. Overleed relatief jong.
-
UK George Monck
Feitelijk een landmacht Generaal die zich zeer verdienstelijk (voor de Engelsen tenminste) wist te maken tijdens de 2e Engelse Oorlog. (Tekst in het Engels)
-
UK Prince Rupert of the Rhine
Hij had de gewoonte een hond mee te nemen naar de slag. Of dit beest over bovennatuurlijke krachten beschikte? Eén verkeerd advies brak hem op, waarna hij tijdelijk piraat werd. Heeft elke slag tegen Michiel waar hij aan deelnam verloren.
-
UK Robert Blake
Komend uit een groot gezin verloopt zijn loopbaan niet als voorzien. Politieke uitstapjes ten spijt volgt een militaire carriere. Hierin blijkt hij geniaal; linievechten is vooral van zijn hand. Hij is degene die het "vlagincident" met Maarten Tromp uitlokt, waarmee de Eerste Engelse oorlog begint.
-
UK Robert Holmes
Eerst verovert hij Nederlandse bezittingen in West Afrika en Amerika om deze vrijwel direct aan Michiel te moeten teruggeven. Vervolgens denkt hij met Terschelling wraak te nemen om daarmee de Tocht naar Chatham over Engeland af te roepen.
-
UK-NL and the Fishing Wars
JD Benson wrote this piece on the Fishing Wars between England and the Republic on which the background painting of this page was inspired.