Godsdienst
Op de dag van zijn geboorte wordt Michiel gedoopt in de Nederduitse hervormde kerk van Vlissingen, de Grote of St Jacobskerk. Initieel als Machiel. Wellicht omdat in 1604 een ouder broertje met doopnaam Mighiel was geboren óf het is gewoon een spellingsvariant van dezelfde naam. Later verandert zijn naam in Michiel, al valt niet precies na te gaan waarom en precies wanneer. Het overlijden van de oudere broer en een verwijzing naar “opa Michiel” zal hierbij meegespeeld kunnen hebben.
De Nederduitse Hervormde Kerk onderscheidde zich van andere gereformeerde kerken, zoals de Waalse, de Schotse, de Hoogduitse en de Engelse gereformeerde kerken. De Waalse kerken hadden in de Republiek een eigen landelijke synode, terwijl de kleinere kerken ondergebracht waren in de organisatie van de Nederduitse gereformeerde kerken. Nederduits werd later vervangen door het begrip Nederlands.
Onder invloed van het lutheranisme, calvinisme en bepaalde opvattingen van Erasmus ontwikkelde zich in de Nederlanden aan het eind van de 16e eeuw een eigen calvinistische stroming. Al snel ontstond een scheuring binnen de hervormde kerk tussen de contra-remonstranten en de remonstranten. De twee belangrijkste twistpunten waren predestinatie (is het geestelijk behoud voorbestemd) en de verhouding tot de politiek. (staat boven kerk of kerk boven staat) Kijkend naar de keuzes, die Michiel gedurende zijn leven maakt, lijkt het voor de hand liggend te stellen, dat hij een contra-remonstrant was: voorbestemming en kerk boven staat. Toch is dat een oordeel met de wijsheid van het heden, aangezien hij zelf geen duidelijke uitspraken hierover lijkt te doen. Na 1620 verstomt de discussie over die twee groeperingen en bestaat geen afzonderlijke groepering contraremonstranten.
Uit aantekeningen in zijn scheepsjournaals spreekt een zeer godvruchtig mens. Nagenoeg elke zin wordt begonnen en geëindigd met een verwijzing of dankwoord aan de Heer. Dit maakt het lezen met ons tijdbeeld lastig en wekt de indruk van een extreem religieus mens. Voor zijn tijd zal het niet afwijkend zijn overgekomen. Het hele leven stond in het teken van het geloof en de Kerk vormde een centrale rol in de maatschappij. Onderwijs en huwelijksvoltrekking werden daar vanuit geregeld en een bezoek aan de Kerk was dagelijkse kost.
Toch was Michiel vromer dan vele. Het familieportret geeft daarvan een mooi beeld. Tijdgenoten, die een vergelijkbare status hadden bereikt, zouden zich veel meer in luxe hebben laten afbeelden dan Michiel hier doet. De kinderen bijvoorbeeld tonen status en orangistische voorkeur door kleur en luxe van hun kleding. Michiel en Anna van Gelder zijn afgebeeld in zondags pak: vroom, zwart en eenvoudig. De later in het schilderij toegevoegde Orde van Saint Michel heeft er vermoedelijk toe geleid, dat een zwarte hoed is weggeschilderd. (onderzoek Rijks Museum 2014)
Documenten & Links
-
Artikel B Seelemeijer, okt 2019
Nicolaus Bondt en de kerker van de Ruyter ten tijde van de bijzetting van Margaretha Somer, 12 sept 1758
-
Artikel VADM vd Moer
S O L I D E O G L O R I A. Over de betekenis van en godsdienstbeleving door admiraal de Ruyter gedurende zijn leven. A. van der Moer, met vele citaten uit de biografie van Gerard Brandt.
-
Bijgezette personen in de crypt Michiel de Ruyter
Door onderzoek van A. Scheijde, D Reinders en F.C. de Ruyter de Wildt is bijgevoegd document tot stand gekomen. Alle personen, die over de eeuwen zijn bijgezet in de crypt, hun mogelijk huidige verblijfplaats en verhaal zijn hierin opgenomen. Oa op basis van deze informatie wordt het naambord in de crypt ontwikkeld.
-
De behandeling van de dodelijke verwonding
De behandeling van de open fractuur en de verzorging van de fatale beenbreuk opgelopen in de strijd tegen de Fransen in 1676, J.N. Keeman dd 29-12-2004. Met uitgebreid tijdsbeeld van de medische verzorging aan boord.
-
Herdenking Debrecen 2020
De herdenking van de bevrijding Hongaarse predikanten in Debrecen 2020. Nog jaarlijks wordt deze historische gebeurtenis groots herdacht op vele locaties in Hongarije en daar omheen. Het belang hiervan voor vele Hongaren wordt in dit artikel duidelijk.
-
Michiel de Ruyter en Hongarije
Acta Neerlandica Bijdrage tot de Neerlandistiek van de vakgroep Nederlands van de Universiteit Debrecen, Hongarije. Gaat in op de relatie tussen mens en land, de predikanten en meer. Onder redactie van oa: Gábor Pusztai.
-
Westhovius over de dood en begrafenis MA de Ruyter
Artikel door László Zsigmond Bujtás uit de Acta Neerlandica 8, 2011. (Zie pag 136 ev uit M de Ruyter en de Hongaren) De omstandigheden rond de bevrijding van de Hongaarse predikanten en de begrafenis van ingewanden en lichaam MA de Ruyter. Hier wordt het staande beeld van de toedracht geschetst, wat na recente informatie uit de Katholieke archieven mogelijk voor heroverweging in aanmerking komt. Nader onderzoek loopt.